Liesbeth Jonker

Biografie Liesbeth Jonker

Liesbeth Jonker, geboren in 1968 te Amsterdam, studeerde in 1997 af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag in de richting schilderen, tekenen en grafiek.

Alhoewel de liefde voor het schilderen altijd aanwezig is geweest zijn er verschillende perioden van onderbrekingen geweest in haar werk. Sinds 2007 werd het mogelijk voor haar hier continu´teit in te brengen en dit goed te kunnen combineren met haar andere werk. De afwisseling tussen haar kunst en de wereld buiten de kunst vindt zij belangrijk. In 2015 heeft zij, na veel verschillend ander werk te hebben gedaan, haar hartenwens gevolgd om ook naast haar kunst met dieren te werken en is sindsdien werkzaam als paardenverzorgster.

In haar schilderijen hebben magisch realisme en realisme elkaar vaker afgewisseld, maar in beide is de behoefte om levende wezens en de natuur weer te geven altijd sterk aanwezig geweest. Zo kon dit variŰren van magische, soms speelse landschappen tot heel sterk realistische portretten. Sinds langere tijd is haar werk realistisch. Enige tijd heeft zij ook portretten in opdracht gemaakt.

In 2008 begon het haar te prikkelen om met andere materialen en ook 3 dimensionaal te gaan werken. Dit is klein begonnen maar groeide ook uit naar grote formaten. Zij heeft tot op heden voornamelijk roofvogels (aasgieren) gemaakt.

Liesbeth heeft altijd een grote liefde voor dieren gehad en zou daar lang over kunnen uitweiden. Eigenlijk alle dieren vindt ze mooi en interessant, maar sommige dieren betekenen iets extra’s voor haar.

Het Sjamanisme, waarin de specifieke kracht van elk dier een belangrijke rol speelt, heeft een link met haar eigen intentie en interesse en in de manier hoe zij naar dieren kijkt. Het Sjamanisme heeft zij ook altijd interessant gevonden en zich er vaker in verdiept, maar het is voor haar meer een vanzelfsprekend iets waar zij zich niet specifiek op richt of van waaruit zij werkt. De keuze voor de dieren die ze maakt ontstaat gewoon.